Kennisbank

Belastingdienst pakt gesjoemel met kassa’s aan

De Belastingdienst waarschuwt ondernemers die omzet manipuleren met zogeheten afroommodules op hun kassa, dat zij een boete riskeren van 100% bovenop de belastingaanslag. Met een afroommodule kunnen ondernemers delen van hun omzet op de kassa aanslaan zonder dat het voor de Belastingdienst zichtbaar is. Eerder ontdekte de FIOD dat een kassaleverancier uit Almere kassa’s verkoopt met zo’n afroommodule. Uit een steekproef van de Belastingdienst onder gebruikers van deze kassa’s bleek dat 15% van de mkb-ondernemers de omzet manipuleert. Bij coffeeshopeigenaren bleek 1 op de 3 ondernemers een deel van de omzet te verzwijgen. Eén coffeeshop verzweeg jaarlijks bijna een miljoen euro aan inkomsten. Wanneer ondernemers vrijwillig aangeven dat ze op die manier omzet hebben verzwegen, blijft de boete beperkt tot maximaal 30%. Bovendien kunnen 2009 en 2010 boetevrij worden afgewikkeld. Ondernemers die gebruik willen maken van deze tijdelijke kans om alsnog eerlijk belastingaangifte te doen kunnen zich sinds deze week melden op kassa@belastingdienst.nl. Staatssecretaris Weekers van Financiën is blij dat de meeste ondernemers hun omzet netjes bijhouden. ‘Maar ondernemers die sjoemelen met kassa’s moeten goed beseffen dat de Belastingdienst deze trucjes kent. Fraudeurs die omzet blijven verzwijgen worden keihard aangepakt .’ De Belastingdienst beschikt over informatie dat ook andere leveranciers dit soort modules inbouwen. Daarom voert de Belastingdienst overleg met de branche om te komen tot eerlijke kassasystemen.

 

(Belastingtijdvak: 2011, boete)

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement