Kennisbank

BTW suppleties in 2013

Naheffingen en boetes wanneer btw-suppleties uitblijven

Ondernemers moeten naar schatting nog tientallen miljoenen euro’s btw afdragen over de jaren 2011 en eerder. Degenen die dit nog vóór 1 juni aangeven, kunnen op een soepele behandeling rekenen. Wanneer suppleties uitblijven gaat de fiscus boetes en naheffingen opleggen.

 

Dat meldt voorlichting van het ministerie van Financiën. Bij btw-balansschulden gaat het om btw die ondernemers hebben ontvangen, maar die zij nog niet verwerkt hebben in hun btw-aangifte. Een verkeerde boeking of een factuur die over het hoofd is gezien, kan daarvoor de aanleiding zijn. Wanneer de jaarrekening wordt opgemaakt, wordt een dergelijke schuld direct zichtbaar. Ondernemers of hun fiscaal dienstverleners kunnen de fout corrigeren door een suppletie in te dienen en de verschuldigde btw alsnog af te dragen.

 

De Belastingdienst constateert dat er ook ondernemers zijn die verzuimen tijdig een suppletie in te dienen. Op basis van vergelijkingen van winstaangiftes (inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting) met omzetbelastingaangiftes heeft de Belastingdienst op dit moment zicht op enkele tienduizenden ondernemers die ten onrechte geen suppletie hebben ingediend over de afgelopen jaren.

 

Het vooruitschuiven van aangiftes en –afdrachten is volgens Financiën niet verstandig, omdat het uiteindelijk leidt tot meer kosten in de vorm van soms hoge boetes.

 

Soepele behandeling bij aangifte voor 1 juni

De Belastingdienst biedt ondernemers en hun fiscaal dienstverleners de kans om vóór 1 juni een suppletie indienen en het verschuldigde btw-bedrag af te dragen. Hiermee voorkomen zij hoge boetes. Ná die termijn gaat de Belastingdienst ondernemers met btw-balansschulden actief benaderen en naheffingen en boetes opleggen.

 

De staatssecretaris van Financiën heeft extra financiële middelen beschikbaar gesteld, die ingezet moeten worden voor intensivering van het toezicht. Het extra personeel wordt onder andere ingezet om het aantal openstaande btw-balansschulden terug te dringen.

 

Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat 80 procent van de ondernemers met een btw-balansschuld een fiscaal dienstverlener heeft of zelf fiscaal dienstverlener is.

 

[ Bron: Ministerie van Financiën ]

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement