Kennisbank

Huisartsen betalen omzetbelasting over keuringen

Het kabinet heeft voor 2008 een aanpassing gedaan in de BTW vrijstelling voor medische diensten. Per 1 januari 2008 wordt de reikwijdte van vrijstelling in de omzetbelasting beperkt. Voortaan zullen huisartsen alleen zijn vrijgesteld voor de BTW voor het verrichten van werkzaamheden op het vlak van de ‘gezondheidskundige verzorging van de mens’.

 

De huisarts kan bijvoorbeeld nog wel onbelast huisartsenactiviteiten verrichten, maar is niet langer vrijgesteld voor handelingen op het gebied van chiropractie, osteopathie, acupunctuur, homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen.

Ook voor de keuringen en reizigersadvisering dient de huisarts over de tarieven 19% BTW te berekenen.

 

Kleine ondernemersregeling
Huisartsen die weinig BTW hoeven af te dragen kunnen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, kortweg KOR genoemd.

 

Voor de praktijk met een belaste omzet tussen de € 8.424 en € 11.793 is er een vermindering van het af te dragen BTW bedrag. Met een omzet onder de € 8.424 is de afdracht nihil.

 

Dit betekent dat bij minder dan € 1.883 maar meer dan € 1.345 omzetbelasting het af te dragen BTW bedrag door middel van een formule wordt verlaagd. Bij minder dan € 1.345 omzetbelasting draagt de ondernemer niets af.

 

Deze KOR kan ook al in de kwartaal- of maandaangiften worden verwerkt. Ook bestaat de mogelijkheid om ontheffing van administratieve verplichting voor de BTW aan te vragen als de af te dragen BTW jaarlijks onder het drempelbedrag van de KOR blijft.

 

Omzetbelastingnummer
Als er sprake is van belaste omzet dient in alle gevallen een omzetbelastingnummer bij de belastingdienst te worden aangevraagd. Wij kunnen dit desgewenst voor u regelen.

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement