Kennisbank

Hypotheekrenteaftrek v.a. 2013

Wanneer hypotheekrenteaftrek?

Niet alle betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Om het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek te krijgen, dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • de rente is alleen aftrekbaar als de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de eigen woning;
  • de hypotheekrenteaftrek is beperkt tot 30 jaar (deze beperking is ingegaan in 2001);
  • bij verhuizing dient eventuele overwaarde ingebracht te worden in de nieuwe woning startende kopers moeten vanaf 2013 de gehele hypotheek lineair of annuitair aflossen. Anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
  • bestaande huizenbezitters moeten vanaf 2013 elke verhoging van de hypotheek lineair of annuitair aflossen. Anders is de hypotheekrente over het hogere hypotheekbedrag ook niet aftrekbaar.

 

Annuïteitenhypotheek verplicht?

 

De hypotheekrenteaftrek geldt voor startende kopers vanaf 1 januari 2013 niet meer voor alle hypotheekvormen. De bestaande huizenbezitters die een hypotheek hadden vóór 1 januari 2013 blijven wel hun recht op hypotheekrenteaftrek behouden. Voor startende kopers daarentegen geldt dat zij alleen hypotheekrenteaftrek hebben bij een annuïteitenhypotheek en/of lineaire hypotheek. De belangrijkste reden voor deze aanpassing is om huizenbezitters te dwingen om tijdens de looptijd van de hypotheek de hypotheeklening ook werkelijk af te lossen. Voor bestaande huizenbezitters vóór 2013 geldt de hypotheekrenteaftrek wel nog voor alle hypotheekvormen, zo lang maar voldaan wordt aan de bovenvermelde voorwaarden. Omdat de hypotheekrente gedurende een periode van 30 jaar aftrekbaar is, werd in het verleden gekozen voor hypotheekvormen waarbij niet (aflossingsvrije hypotheek) of pas aan het eind van de looptijd afgelost werd (bijv. spaarhypotheek en bankspaarhypotheek). De reden is dat de huizenbezitter dan gedurende de gehele 30 jaar volledig profiteert van de hypotheekrenteaftrek

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement