Kennisbank

Pensioen voor de DGA

Het pensioen voor een DGA kan worden opgebouwd door pensioenpremies af te storten bij een commerciële pensioenverzekeraar. Het pensioen voor de DGA (minimaal 10% van de aandelen) kan, anders dan bij gewone werknemers, ook in eigen beheer worden opgebouwd.

Binnen bepaalde fiscale grenzen kan een BV pensioen reserveren voor haar DGA en die bedragen aftrekken van de belastbare winst. De BV hoeft het geld dus niet af te storten bij een verzekeraar. De BV hoeft het geld niet eens voorradig te hebben. Hierdoor ontstaat een extra liquiditeit.

Er zijn een aantal voordelen van pensioenopbouw in eigen beheer. Wanneer u in uw BV pensioen opbouwt, dan is het pensioenvermogen vrij beschikbaar. Verder behoeft u geen kosten te betalen aan een verzekeringsmaatschappij.

 

Risico’s bij pensioen in eigen beheer
Wel dient men er rekening mee te houden dat op de pensioendatum voldoende pensioenreserves aanwezig zijn om daadwerkelijk pensioen aan de DGA te kunnen uitkeren. Ook dient men in de praktijk na te denken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden van de DGA. Wanneer u pensioen in eigen beheer opbouwt kunt u zich bij een verzekeringsmaatschappij voor deze risico’s indekken.

Daarnaast dient men zich te realiseren dat wanneer men pensioen in eigen beheer opbouwt deze pensioenverplichting binnen de risicosfeer van de onderneming valt. Een aparte pensioen BV kan hiervoor een oplossing zijn.

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement