Kennisbank

Rijksmonument en overdrachtsbelasting

De bezitter van een rijksmonument behoeft tot 1 januari 2010 geen overdrachtsbelasting te betalen. De vrijstelling onder voorwaarden is per 1 januari 2010 afgeschaft.

 

Wat is de oorzaak van dit alles?
Er gold altijd een vrijstelling voor lichamen, veelal stichtingen en verenigingen, die een rijksmonument in bezit hebben. Bij verkoop, overdracht van het pand was er in de overdrachtsbelasting een vrijstelling als het lichaam gericht was op de in standhouding van het pand als rijksmonument. Een particuliere eigenaar is een procedure begonnen en is door het gerechtshof Den Haag in 2009 in het gelijk gesteld. De staatssecretaris heeft afgezien van cassatie bij de Hoge Raad dus is het arrest geldend recht geworden.

 

Hoe nu met iedereen die voor 2009 een rijksmonument heeft gekocht?
Er zijn een aantal partijen in de markt die aangeven dat zij een kans zien om de betaalde overdrachtsbelasting terug te kunnen krijgen. Wij als kantoor geven geen oordeel over de kans van slagen maar zijn zelf wel van mening dat het waarschijnlijk een lange procedure gaat worden. Dit heeft ons doen besluiten om zelf geen procedures te gaan maar u te verwijzen naar een aantal aanbieders. De verwijzing is indicatief en niet limitatief.

 

Links:
http://www.overdrachtsbelasting-monumenten.nl/
http://www.collectiefonrecht.nl/

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement