Kennisbank

Verklaring van geen bezwaar BV per 1 juli 2011 afgeschaft

Als je een BV wilt oprichten moet bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie een zogenoemde verklaring van geen bezwaar worden aangevraagd. Pas nadat deze verklaring door het ministerie is afgegeven, kan de BV (als ook aan de andere voorwaarden voor de oprichting is voldaan) worden opgericht.

 

Het ministerie doet voor de afgifte van de verklaring een onderzoek naar het financiële (en eventuele criminele) verleden van de oprichter. Het onderzoek duurt gemiddeld ongeveer tussen de elf en veertien werkdagen. De verklaring zelf kost ca € 90.
Per 1 juli a.s. is de verklaring van geen bezwaar niet langer verplicht. Dit scheelt tijd en kosten.

 

Criminelen vrij spel?
Dit wil niet zeggen dat het toezicht op een BV helemaal wegvalt. In de plaats van de verklaring van geen bezwaar komt een doorlopend toezichtsysteem.
Het Ministerie geeft aan dat de verklaring van geen bezwaar slechts een momentopname is bij de oprichting, maar in het nieuwe toezichtsysteem zullen BV’s, NV’s, maar bijvoorbeeld ook stichtingen continu onder toezicht staan.
Het doel van het nieuwe toezichtsysteem blijft net als voorheen het voorkomen dat de BV en andere rechtspersonen worden ingezet voor criminele activiteiten.

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement