Kennisbank

Wat is de Eigenwoningschuld?

Eigenwoningschuld
De eigenwoningschuld is de (hypotheek)schuld die u hebt afgesloten voor:

  • de aankoop
  • de aankoopkosten
  • de verbetering en het onderhoud
  • de afkoop van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming

 

Overwaarde
Van de aankoopprijs (inclusief aankoopkosten) van uw eigen woning, moet u de overwaarde aftrekken. De overwaarde is de verkoopprijs min de eigenwoningschuld van de oude woning. Hebt u minder geleend, dan neemt u dat lagere bedrag. Hebt u meer geleend, dan mag u dat meerdere niet tot uw eigenwoningschuld rekenen. Alleen van die eigenwoningschuld mag u de rente aftrekken in box 1.Berekening overwaarde:  Verkoopprijs – verkoopkosten = netto opbrengst – eigenwoningschuld = overwaarde

 

Aan- en verkoopkosten
Voorbeelden van aan- en verkoopkosten zijn makelaarskosten, overdrachtsbelasting en notariskosten die u voor de overdracht maakt. Onder de verkoopkosten vallen ook de kosten voor het verplichte energielabel. Kosten die te maken hebben met de financiering van de woning, zoals de afsluitprovisie en de notariskosten voor de hypotheekakte, zijn geen aan- en verkoopkosten. Deze financieringskosten kunt u meestal in de aangifte aftrekken in box 1 (eigen woning)..

 

Let op!
U mag de meegefinancierde financieringskosten alleen als een deel van de lening voor de eigenwoningschuld beschouwen bij aankoop van uw eerste eigen woning. In andere gevallen mag u de meegefinancierde financieringskosten niet beschouwen als een deel van de lening voor de eigenwoningschuld.

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement