Kennisbank

Wat is het nut ven een rittenadministratie?

In deze rechtszaak wordt het belang van het bijhouden van een rittenadministratie ter voorkoming van de toepassing van het privégebruik auto wederom duidelijk onderstreept.

 

Een BV heeft aan haar dga in een Audi A6 ter beschikking gesteld met een cataloguswaarde van 55.000 euro. Verder heeft de dga in privé een auto van het merk Landrover, type Discovery. Daarnaast is hij sinds 1984 eigenaar van een auto van het merk Jaguar. Ter zake van het privégebruik auto is geen loonheffing afgedragen. De inspecteur heeft een navorderingsaanslag opgelegd waarbij hij een bijtelling heeft toegepast ter zake van het privégebruik van de Audi.

 

Volgens de Rechtbank heeft de inspecteur de bijtelling terecht in aanmerking genomen. De door de dga overgelegde rittenadministratie vormt geen sluitend, controleerbaar en overtuigend bewijs voor zijn stelling dat hij met de auto alleen zakelijke kilometers heeft gereden. Ook overigens heeft hij niet aangetoond dat hij geen of slechts een beperkt aantal privékilometers met de auto heeft gereden. De omstandigheid dat hij in privé een dure auto bezit is hiervoor onvoldoende.

 

De inspecteur heeft aan de dga een vergrijpboete opgelegd van 50% omdat naar zijn mening sprake is van (voorwaardelijk) opzet. Volgens de Rechtbank kan de dga verweten worden dat hij onzorgvuldig en slordig te werk is gegaan bij het bijhouden van de rittenadministratie.

 

(09/639) (29-10-2010) (Belastingtijdvak: 2002)

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement