Nieuws

Elektrisch fietsen

Elektrisch fietsen

De overheid stimuleert het gebruik van elektrische vervoersmiddelen. Dat elektrische auto’s weinig fiscale bijtelling hebben weten we. En minder bekend: ook voor e-bikes zijn een aantal subsidieregelingen.

Om met de deur in huis te vallen: die regelingen gelden alleen voor ondernemers. Wie in loondienst is en zelf een elektrische fiets aan wil aanschaffen, valt buiten de boot. Je baas lief aankijken en hopen dat je via hem een fiets kan leasen is wel een optie.

Met de fiscale regelingen hoopt de overheid dat bijvoorbeeld pizzeria’s en pakketbezorgers hun vervuilende scooter inruilen voor een e-bike of een nog snellere speed pedelec.


MIA, Vamil en KIA

De helft van de aanschafwaarde van de elektrische fiets komt in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. De zogenoemde MIA. Gewone elektrische fietsen vallen in de categorie met 13,5 procent aftrek.

Daarnaast mogen de e-bikes extra snel worden afgeschreven. Die regeling heet Vamil. In het jaar van aanschaf is je fiets 75 procent minder waard. In het jaar daarna kan de overige 25 procent worden afgeschreven. Afschrijvingen worden gezien als kosten en drukken de winst van een bedrijf, waarover belasting betaald moet worden.

Tot slot is er ook nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. Een hele mond vol voor een regeling waarmee ondernemers gestimuleerd worden te investeren. In de meeste gevallen mogen ondernemers 28 procent van hun totale investering aftrekken.


Berekening

Stel, je koopt een e-bike van 3000 euro. De helft van de aanschafwaarde valt onder de milieuregelingen MIA en Vamil. In het jaar van aanschaf krijg je de volgende fiscale voordelen:

MIA: 1500 euro x 13,5 procent = 202,50 euro Vamil: 1500 euro x 75 procent = 1125 euro KIA: 3000 euro x 28 procent = 840 euro Totale belastingaftrek: 2167,50 euro

Wie in de hoogste belastingschijf valt (51,95 procent), krijgt een netto fiscaal voordeel van: 2167,50 euro x 51,95 procent = 1126 euro

Die e-bike van 3000 euro kost dan eigenlijk maar 1874 euro.

Het belastingpercentage in dit voorbeeld geldt voor zzp’ers en eigenaren van een VOF. Heb je een BV, dan betaal je geen inkomstenbelasting maar vennootschapsbelasting. Hier horen andere percentages bij.


Fietsen met een dak boven je hoofd

Voor wie bovenstaande fiscale voordelen nog te min zijn, is er een extra ‘maas’ in de wet. Dan moet je wel een fiets met een overkapping kopen. Die e-bikes vallen namelijk onder de MIA-categorie met maar liefst 36 procent aftrek.

 

Neem contact op met Johan Haanstra voor meer informatie over deze regeling.

 

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement