Nieuws

Belastingdienst hervat stapsgewijs verzending herinneringen en toezicht

header

Veel burgers en bedrijven hebben financieel last van de coronacrisis. Daarom stuurde de Belastingdienst de afgelopen maanden geen betalingsherinneringen en aanmaningen. Ook andere werkzaamheden werden tijdelijk gestopt, zoals baliebezoek en controles bij bedrijven. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en het economische leven weer op gang komt, hervat de Belastingdienst dit werk weer. Veilig, dus op 1,5 meter afstand. En met begrip voor ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis.


Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst hard gewerkt om zoveel mogelijk rekening te houden met burgers en bedrijven. Aan de ene kant door de fiscale ondersteuningsmaatregelen van het kabinet zo goed mogelijk uit te voeren. Aan de andere kant door het gewone werk in de dienstverlening, het toezicht en de inning soms anders aan te pakken: om burgers en bedrijven te ontzien, hebben we betalingsherinneringen en aanmaningen tijdelijk niet verzonden. Voor de veiligheid van burgers, ondernemers en onze medewerkers zijn sommige andere werkzaamheden, zoals controles bij bedrijven, uitgesteld. Mensen die moeite hebben met het invullen van hun aangifte konden bijvoorbeeld niet meer persoonlijk langskomen voor hulp. Die hulp hebben we uitgesteld of waar dat mogelijk was telefonisch geboden.


Vanaf juli stapsgewijs opstarten

Nu het kabinet meer ruimte geeft aan de samenleving en de economie, starten wij als Belastingdienst de opgeschorte werkzaamheden vanaf juli stapsgewijs weer op. Ondernemers willen namelijk fiscale zekerheid en burgers die moeite hebben met het invullen van hun aangifte willen een afspraak voor persoonlijke hulp. Ook willen we voorkomen dat belastingschulden onnodig doorlopen.


Betalingsuitstel door corona

We houden rekening met de fiscale coronamaatregelen die nog doorlopen tot 1 oktober. Daarom sturen we in ieder geval vóór oktober geen betalingsherinneringen en aanmaningen aan ondernemers met betalingsuitstel vanwege corona. Vanaf juli gaan we wel weer betalingsherinneringen en aanmaningen versturen aan burgers en bedrijven met belastingschulden uit de periode vóór corona, zodat burgers en ondernemers weten dat er nog een bedrag openstaat. Schulden die tijdens coronatijd zijn ontstaan, komen pas later aan de orde. Om te helpen voorkomen dat een brief over een belastingschuld bij burgers en bedrijven al te rauw op het dak valt, sturen we bijlages mee met uitleg over de mogelijkheden voor uitstel of een betalingsregeling.


Veilig werken

Het wordt ook weer mogelijk om direct persoonlijk contact te hebben met burgers en bedrijven. Daarom gaan we vanaf juli weer starten met bedrijfscontroles. De verwachting is dat burgers vanaf september weer aan onze balies terecht kunnen. Soms zullen we een andere werkwijze kiezen. Want veilig werken volgens de 1,5 meterregel staat voorop.

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement