Kennisbank

Geen verlaagd btw-tarief voor digitale popevenementen

Volgens staatssecretaris Vijlbrief is het niet mogelijk om digitale evenementen van poppodia onder het lage btw-tarief te laten vallen. Doorgaans verkopen poppodia tickets met een btw-tarief van 9%. Voor digitale evenementen geldt een tarief van 21%.


Elektronische diensten zijn uitgesloten van de toepassing van het verlaagde btw-tarief. Alleen voor elektronische publicaties geldt op dit moment een uitzondering in de Btw-richtlijn.


Het is op grond van het EU-recht niet toegestaan online culturele evenementen onder het verlaagd tarief te plaatsen. Bovendien zou dit direct uitstralingseffecten hebben naar alle elektronische diensten ook buiten de culturele evenementen (bijvoorbeeld het streamen van muziek, series en films). Daarnaast zouden ook afbakeningsproblemen ontstaan. Er is namelijk geen duidelijk afgebakende definitie van het product online culturele diensten en daarin kan ook niet goed worden voorzien binnen de meeromvattende categorie elektronische diensten antwoordt Vijlbrief. De bewindsman begrijpt dat de culturele sector het zwaar heeft en verwijst naar de steunpakketten en de Geefwet.


In een brief van 9 februari 2021 over de btw-verlaging van elektronische publicaties gaf Vijlbrief aan dat het kabinet streeft naar een gelijk speelveld tussen elektronische en fysieke boeken.


Meer informatie: Ministerie van Financien, 10 februari 2021

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement