Nieuws

NVWA-gegevens doen handelaar in honden de das om

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur met de I&R-gegevens van de NVWA over de import, export, geboorte, sterfte, aanvoer en afvoer van de honden aannemelijk maakt dat X vanaf 1 april 2013 de verkoop van ruim 2000 pups heeft verzwegen.


X handelt professioneel in jonge honden (pups). In april 2016 wordt in het kader van een strafrechtelijk onderzoek in haar woning de administratie en € 187.641 aan contant geld in beslag genomen. Op basis van het op 1 april 2013 ingevoerde I&R-systeem van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat X valse NVWA-accounts heeft gebruikt en jarenlang omzet heeft verzwegen. In geschil zijn diverse navorderings- en naheffingsaanslagen vanaf 2011.


Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur met de I&R-gegevens over de import, export, geboorte, sterfte, aanvoer en afvoer van de honden aannemelijk maakt dat X vanaf 1 april 2013 de verkoop van ruim 2000 pups – met een gemiddelde prijs van bijna € 500 – heeft verzwegen. De inspecteur mag deze gegevens echter niet extrapoleren naar 2011 en 2012. De bewijslast wordt deels omgekeerd en verzwaard. De schattingen van de inspecteur zijn gebaseerd op de (valse) I&R-registraties van X zelf en zijn dus redelijk. X krijgt wegens de lange duur een immateriële schadevergoeding van € 2500 en een forfaitaire proceskostenvergoeding van € 5192.


Bron: Wolter Kluwer

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement