Kennisbank

Oude ondernemersportaal Belastingdienst vervalt

In de meest recente nieuwsbrief, de Facts 4 van 13 oktober 2021, hebben wij hier ook al wat aandacht aan besteed. Hierop hebben wij nu de volgende toevoegingen met betrekking tot eHerkenning, of voor eenmanszaken de DigiD.


eHerkenning

De eHerkenningmakelaar is de onderneming die ervoor zorgt dat een instantie (zoals de Belastingdienst) op zijn portaal eHerkenning kan gebruiken om gebruikers te laten inloggen. Voor de aanvraag van een eHerkenningsmiddel is het echter zaak aan te kloppen bij een eHerkenningleverancier.

Er zijn zes erkende leveranciers die eHerkenningsmiddelen mogen uitleveren. Zij voldoen alle aan door de Rijksoverheid gestelde eisen en leveren hetzelfde eHerkenningsmiddel. De verschillen zijn gelegen in het aanvraagproces, de prijs, leveringstermijnen, eventuele ketenmachtiging en de klantenservice. Het verdient dus aanbeveling leveranciers te vergelijken. Dit zijn de zes erkende leveranciers:

  • Z login            
  • Quo Vadis                  
  • Reconi           
  • Connectis
  • Digidentity
  • KPN

Op eherkenning.nl kunt u een leveranciersoverzicht raadplegen met informatie over het gewenste betrouwbaarheidsniveau, de inlogmethode, tarieven, aanvraagprocedure, leveringstermijn, eventuele ketenmachtiging en reviews.


Eenmanszaken

De Belastingdienst verstuurt ruim 180.000 brieven aan eenmanszaken die op dit moment btw-aangifte doen via het oude ondernemersportaal. Vanaf 2022 vervangt Mijn Belastingdienst Zakelijk het oude ondernemersportaal.


De Belastingdienst weet van ruim 180.000 ondernemers met een eenmanszaak dat ze het oude portaal voor ondernemers gebruiken om btw-aangifte te doen. Dat gaat veranderen. Voor btw-zaken moeten ondernemers kiezen voor een andere manier van aangifte doen. In de brief nodigt de Belastingdienst hen uit de overstap nu al voor te bereiden. Ook verwijst de Belastingdienst naar de diensten van de fiscaal dienstverlener voor ondersteuning bij het gebruik van administratiesoftware en Mijn Belastingdienst Zakelijk. De Belastingdienst adviseert ondernemers om goed na te denken over hoe ze hun btw-zaken gaan of laten regelen. Ondernemers moeten tijdig beginnen met de voorbereidingen voor een nieuwe aanpak.


DigiD

Voor het doen van aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk is DigiD nodig. Ondernemers die overstappen, kunnen het beste kiezen voor de DigiD app, dit middel beschikt over een hoger veiligheidsniveau. Btw-aangifte doen in het nieuwe portaal gaat anders dan in het oude. Wat de belangrijkste verschillen zijn en meer informatie staat in de brief btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement