Kennisbank

BTW-aftrek voor organisator van gratis muziekfestival

Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat een ondernemer ervoor kan kiezen om een prestatie tijdelijk gratis te verstrekken met het oog op het verkrijgen van een marktaandeel. Het gratis verstrekken kan een economisch belang vertegenwoordigen en X mag alle voorbelasting aftrekken.


Stichting X organiseert jaarlijks een multicultureel muziekfestival. In de eerste jaren is het festival gratis toegankelijk voor de bezoekers. Vanaf 2007 betalen de bezoekers wel entree. Voor de BTW is in geschil of X vanaf 2003 recht heeft op aftrek van voorbelasting. Haar inkomsten bestaan uit een gemeentelijke subsidie, horecaomzet, verpachtingen en sponsorbijdragen. Haar belaste omzet in procenten is 14 (2003), 10 (2004, 19 (2005) en 19 (2006).


Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat een ondernemer ervoor kan kiezen om een prestatie tijdelijk gratis te verstrekken met het oog op het verkrijgen van een marktaandeel. Het gratis verstrekken kan een economisch belang vertegenwoordigen en X mag alle voorbelasting aftrekken. De beroepen van X zijn gegrond. De naheffingsaanslag over 2003, 2004 en 2005 wordt vernietigd en voor 2006 krijgt X alsnog een teruggaaf.


Bron: Wolters Kluwer

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement