Kennisbank

Bemiddelingskosten bij direct ingaande lijfrente aftrekbaar

De Kennisgroep verzekeringsproducten heeft een standpunt ingenomen over de aftrekbaarheid van bemiddelingskosten bij het afsluiten van een direct ingaande lijfrente. De bemiddelingskosten die worden gemaakt voor bijstand door een deskundige zijn aftrekbaar.


In de casus gaat het om een belastingplichtige die een deskundige moet inhuren voor het aanvragen van een direct ingaande lijfrente in verband met een kennis- en ervaringstoets die door de verzekeraar niet online wordt aangeboden. De lijfrente kan hierdoor niet zonder advies online worden afgesloten.


In de beschouwing stelt de kennisgroep dat de aftrekbare kosten van aangewezen uitkeringen uit art. 3.108 Wet IB 2001 kosten zijn die zijn gemaakt voor de verwerving, inning en behoud van de uitkeringen. De kosten voor de deskundige moeten door de belastingplichtige worden gemaakt voor het afsluiten van de periodieke uitkeringen. Het zijn kosten ter verwerving van de lijfrente-uitkeringen en daarmee aftrekbaar op grond van genoemd artikel, voor zover de kosten in de totale omvang niet overtreffen wat gebruikelijk is.


De aftrekbare kosten moeten worden onderscheiden van de niet-aftrekbare kosten tot verwerving van een bron van inkomen (de bronkosten), zoals de premies die worden betaald in de opbouwfase en die aftrekbaar kunnen zijn op grond van de jaar- en reserveringsruimte.


Bron: Wolters Kluwer

Contact

DMBH is aangesloten bij:

Links

© 2018 DMBH | Privacy Statement